Προετοιμασία & συντήρηση ξύλινων βαρελιών


Προετοιμασία καινούργιου βαρέλιου πριν το γεμίσουμε κρασί:

  1. Γεμίζουμε το βαρέλι με κρύο νερό
  2. Το αφήνουμε γεμάτο για 48 ώρες
  3. Αδειάζουμε το βαρέλι, ξεβγάζουμε αμέσως με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε την παραμικρή διαρροή ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Γεμίζουμε το βαρέλι με πολύ ζεστό νερό (βραστό) σε αναλογία 15% της χωρητικότητας του βαρελιού.
  2. Ανακινούμε το βαρέλι ώστε να σχηματιστεί στο εσωτερικό του ζεστός ατμός.
  3. Ανακινούμε το βαρέλι κυκλικά 8-10 φορές και το ανασηκώνουμε 15 λεπτά από την κάθε πλευρά του.
  4. Αφου βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει διαρροή ατμού σε όλο το βαρέλι, το αδειάζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό ώστε να επανέλθει το ξύλο στην φυσική του θερμοκρασία.
  5. Τέλος, τοποθετούμε το βαρέλι με την τρύπα (όκνα) προς τα κάτω.

Προετοιμασία μεταχειρισμένου βαρελιού πριν το γεμίσουμε κρασί:

  1. Ξεπλένουμε συνεχόμενα με κρύο νερό το βαρέλι έως ότου το νερό να είναι καθαρό.
  2. Γεμίζουμε το βαρέλι με κρύο νερό για 12 ώρες ώστε το ξύλο να πάρει την απαιτούμενη υγρασία (στανιάρισμα).
  3. Αφού το αδειάσουμε από το κρύο νερό, βράζουμε νερό σε αναλογία 15% της χωρητικότητας του βαρελιού και το τοποθετούμε στο βαρέλι.
  4. Ανακινούμε το βαρέλι ώστε να δημιουργηθεί ατμός και το αφήνουμε μέσα για 20 λεπτά περίπου.
  5. Ξεπλένουμε το βαρέλι με δροσερό νερό (βρύσης) ώστε να επανέλθει το ξύλο στην φυσική του θερμοκρασία.
  6. Χρησιμοποιούμε παστίλια θείου καίγοντας την στο εσωτερικό του βαρελιού για πιο ασφαλή απολύμανση.

Σημείωση

Προσοχή! Η διαδικασία αυτή γίνετε πάντα μια έως δύο μέρες πριν την επαναγέμιση του βαρελιού με κρασί.

Όταν αδειάσει το βαρέλι η ασφαλέστερη φύλαξη είναι σε δροσερό μέρος και με το κάψιμο της παστίλιας θείου στο εσωτερικό του βαρελιού ανά δύο μήνες για την αποφυγή μύκητα (όξυνση).

Για οποιαδήποτε συμβουλή για την χρήση και το πλύσιμο των βαρελιών, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, θα χαρούμε να σας παράσχουμε την τεχνογνωσία μας.