Πρωτα ομως θα σας ξεναγησουμε στην

Ανατομία του Βαρελιού

Γιατί στην παραδοσιακή οινοποίηση χρησιμοποιούμε ξύλινα βαρέλια?

Γιατί ξύλινα βαρέλια?

  • Γιατί δίνουν ποιότητα στο προϊόν ( κρασί), τανίνες, γεύση, φυσικό χρώμα & αρώματα.
  • Είναι το πιο ασφαλές αποθηκευτικό μέσο γιατί δεν είναι ευμετάβλητο στην εξωτερική θερμοκρασία.

Γιατί δεν πρέπει να οινοποιούμε σε πλαστικά δοχεία

Οινοποίηση σε πλαστικά δοχεία

  • Κατά τον βρασμό του μούστου το πλαστικό δοχείο ως παράγωγο πετρελαίου με την ανάπτυξη θερμοκρασίας πολυμερίζεται με αποτέλεσμα να υπάρχει αλλοίωση του υλικού και διασπορά στο προϊόν που εμπεριέχεται σε αυτό.
  • Είναι τόσο ευμετάβλητο στην εξωτερική θερμοκρασία που ίσως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το κρασί που εμπεριέχεται στο πλαστικό δοχείο να έχει ανώτερη θερμοκρασία από τον εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει αλλοίωση του υλικού (πολυμερισμός).

Μειονεκτήματα

Οινοποίηση σε inox δοχεία

Τα μειονεκτήματα του inox δοχείου είναι λιγότερα, αλλά δεν παύει να είναι και αυτό ευμετάβλητο στην εξωτερική θερμοκρασία εξαιτίας της πρώτης ύλης του (μέταλλο). Μόνο μεγάλες οινοποιίες μπορούν να διαθέσουν το σωστό inox, που απαιτεί συγκεκριμένη ποιότητα υλικού και απαραίτητη μηχανική ψύξη με το ανάλογο κόστος ρεύματος και αυτό μόνο για το αρχικό στάδιο της οινοποίησης.

Ένα αξιοπρεπές κρασί πρέπει πριν τη διάθεσή του στην αγορά να περάσει το λιγότερο 6 μήνες ωρίμανσης σε ένα δρύινο βαρέλι για ενίσχυση τανινών, αρώματος, χρώματος έστω και αν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται μέσα σε inox δοχεία!

Οδηγίες

Προετοιμασία & συντήρηση ξύλινων βαρελιών

Προετοιμασία καινούργιου βαρέλιου πριν το γεμίσουμε κρασί:

  • Γεμίζουμε το βαρέλι με κρύο νερό.
  • Το αφήνουμε γεμάτο για 48 ώρες.
  • Αδειάζουμε το βαρέλι, ξεβγάζουμε αμέσως με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε την παραμικρή διαρροή:

  • Γεμίστε το βαρέλι με πολύ ζεστό νερό (βραστό) σε αναλογία 15% της χωρητικότητας του βαρελιού.
  • Ανακινείστε το βαρέλι ώστε να σχηματιστεί στο εσωτερικό του ζεστός ατμός.
  • Ανακινείστε το βαρέλι κυκλικά 8-10 φορές και ανασηκώστε το 15 λεπτά από την κάθε πλευρά του.
  • Αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει διαρροή ατμού σε όλο το βαρέλι, αδειάστε και ξεπλύνετε με κρύο νερό ώστε να επανέλθει το ξύλο στην φυσική του θερμοκρασία.
  • Τέλος, τοποθετείστε το βαρέλι με την τρύπα (όκνα) προς τα κάτω.

Προετοιμασία μεταχειρισμένου βαρελιού πριν το γεμίσουμε κρασί:

  • Ξεπλένουμε συνεχόμενα με κρύο νερό το βαρέλι έως ότου το νερό να είναι καθαρό.
  • Γεμίζουμε το βαρέλι με κρύο νερό για 12 ώρες ώστε το ξύλο να πάρει την απαιτούμενη υγρασία (στανιάρισμα).
  • Αφού το αδειάσουμε από το κρύο νερό, βράζουμε νερό σε αναλογία 15% της χωρητικότητας του βαρελιού και το τοποθετούμε στο βαρέλι.
  • Ανακινούμε το βαρέλι ώστε να δημιουργηθεί ατμός και το αφήνουμε μέσα για 20 λεπτά περίπου.
  • Ξεπλένουμε το βαρέλι με δροσερό νερό (βρύσης) ώστε να επανέλθει το ξύλο στη φυσική του θερμοκρασία.
  • Χρησιμοποιούμε παστίλια θείου καίγοντάς την στο εσωτερικό του βαρελιού για πιο ασφαλή απολύμανση.

Σημείωση:

Προσοχή! Η διαδικασία αυτή γίνεται πάντα μία έως δύο μέρες πριν την επαναγέμιση του βαρελιού με κρασί.

Όταν αδειάσει το βαρέλι η ασφαλέστερη φύλαξη είναι σε δροσερό μέρος και με το κάψιμο της παστίλιας θείου στο εσωτερικό του βαρελιού ανά δύο μήνες για την αποφυγή μύκητα (όξυνση).

Για οποιαδήποτε συμβουλή για τη χρήση και το πλύσιμο των βαρελιών, καινούριων ή μεταχειρισμένων, θα χαρούμε να σας παράσχουμε την τεχνογνωσία μας.